В останні роки в Україні в цілому та Києві зокрема спостерігається справжній культ кави. На кожному кроці відкриваються кав'ярні, які шукають на роботу кваліфікованих барист. Це доводиться великою кількістю оголошень з вакансіями на OLX Робота. Але що це за професія та у чому її особливості та переваги? Розберімося.
Хто такий бариста?
Бариста називають людину, яка спеціалізується на приготуванні кавових напоїв на основі еспресо. Ця професія з'явилася в Італії, яка історично задавала тон кавової культури. Для претендентів на вакансії бариста Київ запропонує гарний вибір у різних закладах. При цьому варто врахувати певні особливості професії:
- сфера діяльності – кава та все, що з нею пов'язано;
- рівень знань – бажано знати як способи приготування різних кавових напоїв, так і історію їх виникнення;
- рівень незалежності – на відміну від барменів, більшість із яких зобов'язані просувати який-небудь алкогольний бренд, бариста не пов'язані маркетинговими зобов'язаннями.
Варто зауважити, що більшість кав'ярень з розумінням ставляться до особливостей професії, тому лише деякі заклади шукають досвідчених співробітників із високим рівнем кваліфікації. В основному здобувачам роботи пропонується оплачуване стажування.
Переваги роботи бариста
До переваг такої професії варто віднести такі:
- фанати кави можуть розвиватися в улюбленому напрямку, отримуючи неоціненні знання та досвід;
- у майбутньому ви можете отримати підвищення до адміністратора закладу;
- у вас буде можливість творчої самореалізації для створення фірмових рецептів коктейлів на основі кави;
- ви щодня контактуватиме з людьми, що дозволить завести корисні знайомства серед клієнтів;
- багато кав'ярень пропонують гнучкий графік, тому така робота ідеально підійде для студентів;
- на сьогодні цей сегмент лише розвивається в Україні, тож безробіття бариста не загрожує.
І, звичайно, варто згадати безкоштовну каву, багато кави! Щодо заробітків, то вони багато в чому залежатимуть від вашої кваліфікації та комунікабельності. Тобто все у ваших руках.